Dalarnas bidrag till 2018 års final av Imagine Sweden heter Wilma Pettersson Holmqvist och kommer från Avesta. Wilma är en 17-årig singer/songwriter som har sjungit och hållit på med musik ända sedan hon var liten, men det tog fart på riktigt när hon för lite mer än 1,5 år sedan fixade till en gammal gitarr som låg och skräpade på vinden. Då började hon lära sig att spela gitarr vilket öppnade nya vägar för henne – låtskrivandet. Det var precis som om det alltid hade funnits där, bara att gitarren var ett verktyg för henne att komma åt det. Det var under den tiden som hon skrev sin första låt ”Mama” och sedan dess har det bara rullat på.

Wilma berättar: ”Det är svårt att egentligen bara nämna en sak som jag hittar inspiration från – det kan vara allt från böcker, filmer, andra musiker, livsöden och mina egna känslor tankar och upplevelser. I framtiden drömmer jag om att kunna nå ut till andra människor med min musik och kunna leva på det jag faktiskt älskar att göra”.

Imaginefestivalen  – finalen av Imagine Sweden, gick av stapeln 9-12 maj i Uddevalla. Där varvades de tävlande akterna med etablerade namn som Silvana Imam, Maxida Märak, Slowgold, Pale Honey m.fl.

Imagine Sweden (dåvarande Musik Direkt) startade i Sverige 1986 och finns idag i hela Sverige. En vinnare utses vid varje regionfinal som går vidare till Imagine Sweden Riksfinal som varje år äger rum i maj. Flera svenska musiknamn började sin bana som vinnare av Musik Direkt. Som exempel kan nämnas Malena Ernman, Timo Räisänen, Abalone Dots, Laleh, José González, The Cardigans, Erik Grönvall och Amanda Jenssen. Sabaton, som kommer från Falun vann Musik Direkt 2001. Vi vet alla vad som hänt efter det – världsturnéer, ett 10-tal studioalbum, Rockbjörnenvinnare 2013 och skapare av festivalen ”Sabaton Open Air”.

Imagine Sweden är Sveriges bredaste musiktävling för alla mellan 13 och 21 år. Det spelar ingen roll vilken stil du har, alla får vara med! Det här är ett ställe där alla unga som gillar musik kan utveckla sitt eget skapande. Det kostar inget att vara med i tävlingen. Allt är gratis!

Imagine Sweden är en inkluderande musikalisk mötesplats med en kompetent och konstruktiv jury. Vi jobbar med att det ska vara utvecklande, roligt, lärorikt och minnesvärt att vara med i tävlingen.

Länder som idag är med i Imagine är Frankrike, Belgien, Kroatien, Rumänien, Norge, Sverige, Zimbabwe, Malawi och Brasilien.

Välkommen att vara med i Imagine Sweden du också! Håll utkik efter anmälningarna öppnar.

Glöm inte att gilla ‘Imagine Sweden’ på Facebook!
https://www.facebook.com/groups/158336231420652/

Har du frågor om Imagine Sweden kan du ringa eller e-maila till:
Gustaf Bäckström Elmelid 023-77 40 65
gustaf.elmelid@musikidalarna.se

EN ÅTERBLICK PÅ BLUNDA FRÅN DALARNA – VINNARE AV IMAGINE SWEDEN RIKSFINAL 2016

Blunda spelar liveFoto: Hanna Ferm, hanna.ferm@gmail.com

Det räckte hela vägen fram för Dalarnas bidrag folk-jazzgruppen Blunda. Lördagen 7 maj kammade de hem segern i riksfinalen av Musik Direkt; Imagine Sweden Riksfinal i Uddevalla. Under stående ovationer fick Gabriel Nyberg, Jerker Hans-Ers, Simon Zakrisson och Erik Axner ta emot det fina priset som innebär att de 2017 får representera Sverige i Imagine International Finals där övriga vinnare från Imagine-länderna tävlar. Som bonuspris får de även under ett års tid coachning via Brewhouse i Göteborg, som bl a har inkubatorverksamhet och talangutveckling. Den helt eniga juryns motivering löd: ”En stark, kreativ kraft som väver samman olika kulturer och kommunicerar på ett plan vi inte kan förklara. Det är närvarande, lyhört och nyskapande. Lyssna. Blunda.”

The Tape från Imagine Sweden Riksfinal 2015 i lila scenljusThe Tape
Trio Cyan tackar publiken vid Imagine Sweden Riksfinal 2015Trio Cyan