Dalasinfoniettan är Dalarnas länsorkester med 28 heltidsanställda musiker. Dalasinfoniettan spelar runt om i hela Dalarna och i andra delar av Sverige. Under ett spelår gör orkestern runt åttio konserter, och med en repertoar som är bred och varierad når de ut till en publik i alla åldrar.

Daniel Blendulf är Dalasinfoniettans chefdirigent sedan 2015 och under de senaste åren har orkestern gästats av internationella solister som Janine Jansen, Evelyn Glennie och Peter Jablonski.

Dalasinfoniettan är en flexibel orkester och när de slår ihop sina krafter med andra orkestrar kan de spela större verk. Orkesterns senaste samarbeten var med Wermlands Operans orkester och Musica Vitae från Växjö. I mindre grupper skapar musikerna varierade program och spelar då gärna i miljöer där de får nära kontakt med sin publik. Uppskattade samarbeten med jazzmusiker har även resulterat i fina skivutgivningar med bland annat Peter Asplund och Rigmor Gustafsson.

Den internationella kammarmusikfestivalen Vinterfest arrangeras av Musik i Dalarna i februari varje år i samarbete med kommunerna Mora, Orsa och Älvdalen.  Konstnärlig ledare är pianisten Vikingur Olafsson och Dalasinfoniettan är festivalens värdorkester.

Genom åren har Dalasinfoniettan varit kärnan i operaorkestern på den stora utomhusarenan Dalhalla i kritikerrosade uppsättningar som Wagners Rhenguldet och Puccinis Turandot med Nina Stemme. Dalasinfoniettan avslutar numera Dalhallas säsong med de populära Fyrverkerikonserten där artister som Ola Salo, Måns Zelmerlöv och Titiyo medverkat.

Under kommande säsong blir det två stora engagemang för Dalasinfoniettan. I september 2018 reser orkestern på turné till Japan med konserter i Sapporo och Tokyo. Under hösten kommer också Dalasinfoniettans helt egna skiva att släppas. Våren 2019 samproducerar Musik i Dalarna och Dalateatern musikalen Sweeny Todd av Stephen Sondheim med Janne Åström i huvudrollen.

Anders Jakobsson
Konsertmästare

Staffan Eriksson
2:e konsertmästare

Johannes Paulsson
Violin 1

Ewa Gammelgård
Violin 1

Elisabeth Lagergren
Violin 2, stämledare

Manu Berkeljon
Violin 2, alt. stämledare

Linnea Hällqvist
Violin 2

Knapp Brita Pettersson
vik. Violin 2

Sonia Flis
Violin 2 (föräldraledig)

Anna Raihle
Viola, stämledare/alt. stämledare

Anders Norén
Viola, stämledare/alt. stämledare

Mats Hedrén
Viola

Tomas Blanch
Cello, stämledare

Marika Erlandsson
Cello

Jan-Anders Ernlund
Kontrabas, stämledare

Eric Nilsson
Kontrabas, vik. alt. stämledare

Karin Lekteus
Flöjt, stämledare

Tomas Hellström
Flöjt, alt. stämledare

Inken Menck
Oboe, stämledare

Hanna Svensson
Oboe, alt. stämledare

Jonas Viklund
Klarinett, stämledare

Oliver Casanovas
Klarinett, alt. stämledare

Are Böen Lauritzen
Fagott, vik. stämledare

Vakant
Fagott, alt. stämledare

Christina Landén
Horn, stämledare

Johan Lindstrand
Horn, alt. stämledare

Per Larsson Tysk
Trumpet, stämledare

Mats Heinemann
Trumpet, alt. stämledare

David Kangasniemi
Slagverk & pukor