Tidlösa Minnen – Kammarmusik

Tidlösa minnen – kammarmusik


Fredag 20 mars kl 18.00 Borlänge missionskyrka

hjartaKonserten ingår i vår abonnemangsserie. Klicka här för att läsa mer om abonnemanget.

I den fjärde och sista lilla abonnemangskonserten kan vi stolt presentera en gästande ensemble från vår systerorganisationer Musik i Västernorrland – Nordiska Kammarensemblen som är en ensemble ur Nordiska Kammarorkestern. Med en besättning som består av stråkkvintett, blåskvintett och piano har de beskrivits som en delbar rysk docka med många variationsmöjligheter. Ensemblen har uppmärksammats för sin förmåga att ge konserter på hög nivå i såväl sitt konserterande för vuxna som i sin innovativa barn- och ungdomsverksamhet. Man har även beställt och uruppfört ett stort antal nyskrivna verk. Inför säsongen 2019/2020 presenterades Nordiska Kammarorkesterns nya Composer-in-residence Andrea Tarrodi (f. 1981) vars Crystallites framförs under denna konsert. Detta spännande och skimrande verk är skrivet för solopiano och är enligt Svenska Dagbladet ”ett glittrande tonmyller som raffinerat bildade minimalistiska mönster över hela registret”.

Francis Poulencs (1899–1963) sonat för piano och klarinett skrevs 1962 och är ett av hans sista färdigställda verk. Det är tillägnad minnet av en gammal vän – den schweiziska kompositören Arthur Honegger – som likt Poulenc en gång tillhört gruppen Les Six – en grupp med sex tongivande franska kompositörer med det gemensamma målet att göra upp med den förhärskande impressionismen och senromantiken.

Belgiskan Jane Vignery (1913-1974) tillhör måhända inte den mest kända skaran av 1900-talets kompositörer. Men hennes Sonat för horn and piano, op. 7, med sina samtida, tillika trendiga franskgermanska influenser, är enligt en rad kritiker exceptionellt välskrivet.

För att hedra minnet av sin mor Christianes bortgång skrev Johannes Brahms (1833-1897) år 1865 sin Horntrio, op. 40. Ett exempel på detta är att Brahms i den emotionella adagio-satsen imiterar folksången Dort in den Weiden steht ein Haus som ska ha varit en av hans barndomsfavoriter och som han lärde sig av sin mamma. Verket är i original skrivet för horn, violin och piano men här har vår gästande trio valt att utforska klangvärlden genom att byta violinen mot en klarinett.

Tomé Dávila Cacheda klarinett
Markus Källman horn
Mona Kontra piano

Francis Poulenc: Sonat för klarinett och piano FP. 184
Andrea Tarrodi: Crystallites
Jane Vignery: Sonat för horn och piano, op. 7
Johannes Brahms: Horntrio, op. 40

Entré: 170 kr, 50 kr stud./ungdom t.o.m 26 år. Förköp via Visit Dalarna eller dalasinfoniettan.se

Borlänge missionskyrka – Tillgänglighet

För tillgänglighetsinformation, kontakta 0243-139 59 eller pastor@equmeniakyrkanborlange.se

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 20/03/2020
Tid:18:00 –20:00

Plats
Borlänge missionskyrka

Typ av evenemang