Svenska Pionjärer – Kammarmusik

Svenska pionjärer – kammarmusik


Lördag 25 januari kl 17.00 Högbergskyrkan, Ludvika

Än en gång beger sig en ensemble ur orkestern ut i Dalarna. Denna gång med ett program med senromantiska stråkkvartetter skrivna av svenska kända och mindre kända mästare och mästarinnor.

Pionjären Elfrida Andrée (1841−1929) tog som första kvinna organistexamen i Sverige. Hon kämpade för kvinnors rättigheter och för allas rätt till musik och med sitt motto ”det kvinnliga släktets höjande” lyckades hon själv få sin önskan infriad då hon idag ses som en av Sveriges främsta kompositörer. Andrée skrev över hundra verk, varav minst två stråkkvartetter som vi känner till. En av dem, den fyrsatsiga kvartetten i A-dur, tillkom år 1861 och det är denna vi idag ska få lyssna till.

Valborg Aulin (1860−1928) var en ansedd tonsättare under de, tyvärr, få år hon var aktiv. Hon lyckades, tack vare Jenny Lind-stipendium från Musikaliska akademien, att utbilda sig utomlands vilket var få förunnat. Hon sammanvävde sitt nordiskt förankrade komponerande med franskklingande toner och resultatet blev uppskattad musik för hem och salong som i samtiden var mycket uppskattad. Hon skrev, likt Andrée, två stråkkvartetter, vilka båda är oerhört välskrivna. Den första ingår i dagens program.

Förutom att vara en av sin tids mest begåvade pianister är Wilhelm Stenhammar (1871−1927) i högsta grad en av de mest ansedda svenska tonsättarna runt sekelskiftet 1900. Sin tredje stråkkvartett dedikerades Louis Glass och uruppfördes i Vetenskapsakademiens hörsal i Stockholm av Aulinska kvartetten den 17:e april 1903. Denna genomsyras av såväl tradition i form av allusioner till Beethovens sena kvartetter till att samtidigt vara normbrytande och experimentell.

Dalecarlia String Quartet:
Manu Berkeljon
 violin
Staffan Eriksson violin
Anders Norén viola
Tomas Blanch cello

Elfrida Andrée: Stråkkvartett i A-dur
Valborg Aulin: Stråkkvartett nr. 1 i F-dur, op. 8
Wilhelm Stenhammar: Stråkkvartett nr. 3 i F-dur, op. 18

Entré: 200 kronor, skolungdom gratis.

Arrangör: Ludvika Musiksällskap

Högbergskyrkan – Tillgänglighet

För tillgänglighetsinformation, kontakta Ludvika Musiksällskap. Kontaktuppgifter finns på www.ludvikamusiksallskap.se.

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 25/01/2020
Tid:17:00 –19:00

Plats
Högbergskyrkan

Typ av evenemang