Stråkar Och Oboe – Kammarmusik

Stråkar och oboe – kammarmusik


Fredag 23 augusti kl 19:00 Högbergskyrkan, Ludvika

Andrea Tarrodi (f. 1981) är ett namn som återkommer flera gånger under det här spelåret. Här får vi höra hennes Stråkkvartett nr 1 ”Miroirs”, där hon inspirerats av Isaac Grünewalds väggmålningar i Stockholms Konserthus.

Bernhard Crusell (1775–1838) föddes i Nystad i Finland, fick som 8-åring sina första lektioner på klarinett av en militärmusiker, och flyttade 16 år gammal till Stockholm, som blev hans fasta hemvist resten av livet. Efter studier i Berlin och Paris utsågs han 1793 till försteklarinettist i Hovkapellet. Divertimento för oboe och stråkkvartett C-dur op 9 skrev Crusell till en kollega i orkestern och här är Crusell på sitt soliga humör.

I Johann Sebastian Bachs (1685–1750) välkända Dubbelkonsert för violin och oboe c-moll BWV 1060 springer de båda solostämmorna omkring och jagar varandra i en ständig tafattlek. En jämn trygg barockpuls ligger som en stabil grund, medan solostämmorna gör allehanda krumsprång.

Den tyska pianisten och kompositören Fanny Mendelssohn Hensel (1805–1842) skrev över 460 verk, men fick finna sig i att stå i skuggan av sin lillebror Felix Mendelssohn. Flera av hennes kompositioner publicerades ursprungligen under Felix namn (med hennes tillåtelse) för att överhuvudtaget kunna finna nåd inför musikförläggarnas argusögon. Hennes Stråkkvartett i Ess-dur var färdig 1834, men låg länge bortglömd i någon skrivbordslåda. Synd på så rara ärter – men lyckligtvis fann man manuskriptet och publicerade det 1988.

Manu Berkeljon violin
Staffan Eriksson violin
Anders Jakobsson violin
Petter Axelsson viola
Tomas Blanch cello
Inken Menck oboe

Andrea Tarrodi: Stråkkvartett nr. 1 ”Miroirs”
Bernhard Crusell: Divertimento för oboe och stråkkvartett, op. 9
Johann Sebastian Bach: Konsert för violin och oboe BWV 1060R
Fanny Mendelssohn Hensel: Stråkkvartett i Ess-dur

Entré: 200 kronor, skolungdom gratis.

Arrangör: Ludvika Musiksällskap

Högbergskyrkan – Tillgänglighet

För tillgänglighetsinformation, kontakta Ludvika Musiksällskap. Kontaktuppgifter finns på www.ludvikamusiksallskap.se.

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 23/08/2019
Tid:19:00 –21:00

Plats
Högbergskyrkan

Typ av evenemang