Prometheus – Med Leif Andrée

Prometheus – Med Leif Andrée


Torsdag 12 december kl 19.00 Kristinehallen, Falun

Världspremiär!

Titanen Prometheus stal enligt grekisk mytologi elden och konstskickligheten från gudarnas parnass och gav till människan. Som straff blev han bunden vid en klippa och fick sin lever uthackad av en örn. Ludwig van Beethovens (1770–1827) musik till baletten Die Geschöpfe des Prometheus op. 43 uruppfördes år 1801 och har aldrig tidigare framförts tillsammans med balettens handling som talad text. Nu är det världspremiär för detta. Recitatör är ingen mindre än Leif Andrée, en skådespelare som gjord för uppdraget.

Mycket har hänt på 200 år; koreografen Salvatore Viganòs (1769–1821) beskrivning, som ligger till grund för texten, kan upplevas otidsenlig och komisk för dagens publik. När Prometheus ska lugna människorna som skräms av hans uppenbarelse, smeker han dem tröstande… Med tanke på hans gigantiska storlek var den strategin kanske inte så smart. Men det finns skäl att lyssna på gudamyten som betydde mycket för Beethoven. Han identifierade sig med titanen Prometheus som, liksom andra grekiska gudar, var både storartad och fåfäng, hjältemodig och full av självömkan. Nog hade Beethoven skäl till det sistnämnda, en tilltagande tinnitus och dövhet hade drabbat honom några år innan verket skrevs.

Idag är bilden av geniet Beethoven mer nyanserad än för några år sen. Beethoven var inte (enbart) en charmig Hollywood-hjälte som förförde damer. Han kunde smocka till sin vuxne bror på öppen gata, ställde pottor vid pianot som han glömde tömma, skyddes av tjänstefolket för att han skrek och slogs, var en så förskräcklig styvfar att hans styvson försökte skjuta sig två gånger – OCH skrev världens vackraste musik.

Hans mänsklighet gör musiken lättare att ta till sig, medan dyrkan gör den ogripbar.

Den nya texten om Prometheus är skriven för människor som har modet att ge sig hän i en skönhetsupplevelse, skratta åt och ha förbarmande med sig själva. Samtidigt.

REPERTOAR

Ludwig van Beethoven: Prometheus op. 43

Konsertlängd ca 2 timmar inklusive paus.

MEDVERKANDE

Leif Andrée skådespelare
Roberto González-Monjas dirigent
Dalasinfoniettan

Katarina A Karlsson manus

ENTRÉ

230 kr (250 kr vid dörren), 120 kr stud./ungdom t.o.m 26 år. Förköp via Visit Dalarna eller dalasinfoniettan.se

Köp biljetter

Kristinehallen – Tillgänglighet

Lämplig för allergiker.
Lämplig för rullstol med ledsagare.
Lämplig för hörselskadade. Hörslinga finns.

Handikapptoaletten nås via en tung dörr som öppnas manuellt. Ledarhund tillåts. Kan inte erbjuda ledsagning eller personlig assistans.

 

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 12/12/2019
Tid:19:00 –21:00

Plats
Kristinehallen

Typ av evenemang