Jakobsson & Ringborg

Jakobsson & Ringborg


Fredag 28 februari kl 19.00 Orsa kyrka

Dirigenten Tobias Ringborg (f. 1973) borde inte behöva någon presentation för dalapubliken. Som Dalasinfoniettans chefsdirigent mellan 2012 och 2015 har han satt outplånliga avtryck i landskapets musikliv. Här kommer han tillbaka för att dirigera bland annat Tor Aulins violinkonsert nr 3, ett verk som Ringborg knappast är obekant med, violinist som han är vid sidan om dirigentsysslan.

Anders Jakobsson (f. 1955) är till vardags Dalasinfoniettans konsertmästare. Här kliver han upp på podiet som solist i Tor Aulins violinkonsert. Jakobsson har tidigare varit konsertmästare i Gävle symfoniorkester och var under många år medlem av Uppsala Kammarsolister. Jakobsson är uppvuxen i Orsa, mitt i en stark spelmanstradition. Han blev redan som 15-åring riksspelman, då han belönades med Zornmärket i silver. Häromåret fick han också Zornmärket i guld, en utmärkelse som endast tilldelas personer som gjort synnerligen förtjänstfulla insatser för folkmusiken.

Tor Aulin (1866–1914) blev uppskattad redan under sin livstid, både som violinist, tonsättare och dirigent. Kanske förknippas han mest med kammarmusik – han var primarie i Aulinkvartetten, och hans Fyra Akvareller för violin och piano hör till de mest älskade verken från den svenska nationalromantiken. Men Aulin arbetade också med musik i större format, bland annat som konsertmästare vid Kungliga Teatern och som dirigent för Stockholms konsertförening och Göteborgs symfoniorkester. Hans både lyriska och dramatiska Violinkonsert nr 3 c-moll op 14 är ett verkligt kraftprov för solisten – lyssna särskilt till första satsens kadenser med dubbelgrepp.

Denna konsert bjuder också på ett uruppförande av Jonas Valfridsson (f. 1980) som började sin musikerbana som rock- och jazzgitarrist. Men intresset för komposition tog så småningom överhand. Han är utbildad vid Gotlands tonsättarskola, Musikhögskolan i Göteborg, Pariskonservatoriet och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Jonas

Valfridssons orkestermusik har uppmärksammats för dess minutiöst utarbetade klangbehandling och innovativa instrumentering.

I programmet återfinns Ludwig van Beethovens (1770–1827) kraftfullt ljusa och uppmuntrande åtta. Han ska själv ha refererat verket som hans ”kleine Sinfonie in F”. Men kan det i själva verket var så att den gode Beethoven parodierar det gladlynta?

REPERTOAR

Tor Aulin: Violinkonsert nr. 3, op. 14
Jonas Valfridsson: John Bauer ouvertyr (uruppförande)
Ludwig van Beethoven: Symfoni Nr. 8 i F-dur, op. 93

Konsertlängd ca 2 timmar inklusive paus.

MEDVERKANDE

Anders Jakobsson violin
Tobias Ringborg dirigent
Dalasinfoniettan

ENTRÉ

100 kr

Arrangör: Orsa församling

Orsa kyrka – Tillgänglighet

För tillgänglighetsinformation, kontakta 0250-552480.

 

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 28/02/2020
Tid:19:00 –21:00

Plats
Orsa Kyrka

Typ av evenemang