Höstpremiär – Klassiska Folktoner

Höstpremiär – klassiska folktoner


Fredag 20 september kl 19.00 Boda kyrka, Rättvik

Höstens första abonnemangskonsert bjuder på ett minst sagt varierat program. Det är Roberto Gonzáles-Monjas första konsert i egenskap av Dalasinfoniettans chefdirigent och han har bjudit in den kanadensiske basisten Sébastien Dubé, lika hemtam i symfoniorkestern som på jazzscenen. Dubé är numera bosatt i Sverige och är till vardags solobasist i Svenska Kammarorkestern i Örebro. 2018 tilldelades Sébastien Dubé Region Örebro läns kulturpris.

På sitt tidigare jobb i Norrlandsoperans symfoniorkester lärde Dubé känna Torbjörn Näsbom, violinist i orkestern, tillika riksspelman på nyckelharpa. Torbjörn och hans bror Pär Näsbom växte upp i norra Uppland med dess starka spelmanstradition. Bland läromästarna fanns Eric Sahlström, Viksta-Lasse och fadern Lars Näsbom. Dubé har tillsammans med bröderna Näsbom framträtt på olika scener världen över med ett program, lika förankrat i spelmanstraditionen som i jazzen och den klassiska musiken.

Här hör vi några av Dubés och bröderna Näsboms egna kompositioner, samt Dalasinfoniettans nye tonsättarprofil Jonas Valfridssons (f. 1980) verk The Only Thing That You Keep Changing is Your Name, vilket blev det vinnande stycket i Uppsala Tonsättartävling 2009.

Den ljusa Symfoni nr. 39 i Ess-dur K 543 är den första av tre symfonier, som Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) skrev sommaren 1788. Oboerna saknas i partituret, men klarinetterna har desto mer att göra.

REPERTOAR

Jonas Valfridsson: The Only Thing That You Keep Changing is Your Name
Sebastian Dubé: Bach à la Dubé
Torbjörn Näsbom: Hommage till en Spelman
Pär Näsbom: Polska till Sörgärdsbo
Sebastian Dubé: G-Reel
Arne Modén: Kyrklåt
Viksta-Lasse Larsson: Eklundapolska nr. 3
Wolfgang Amadeus Mozart: Symfoni nr. 39 i Ess-dur K. 543

Konsertlängd ca 2 timmar inklusive paus.

MEDVERKANDE

Per och Torbjörn Näsbom fiol och nyckelharpa
Sebastian Dubé kontrabas
Roberto Gonzáles-Monjas dirigent
Dalasinfoniettan

ENTRÉ

Fri entré/kollekt

Arrangör: Svenska kyrkan Rättviks Pastorat

Boda kyrka – Tillgänglighet

 

För tillgänglighetsinformation, kontakta Rättviks pastorat, tel 0248-73650

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 20/09/2019
Tid:19:00 –21:00

Plats
Boda Kyrka

Typ av evenemang