Furioso – Stormig Mozart

Furioso – Stormig Mozart


Torsdag 10 oktober kl 19.00 Kristinehallen, Falun

hjartaKonserten ingår i vår abonnemangsserie. Klicka här för att läsa mer om abonnemanget.

Yeol Eum Son (f. 1986) kommer från Sydkorea och började spela piano vid tre och ett halvt års ålder. Hon har vunnit prestigefyllda priser i internationella solisttävlingar, och spelade vid 18 års ålder in Chopins samtliga etyder på CD för Universal Music. Femton år senare har hon världen som arbetsfält och har spelat med många av de förnämsta dirigenterna och orkestrarna. Listan på skivinspelningar blir allt längre.

Vi hör Yeol Eum Son i Wolfgang Amadeus Mozarts Pianokonsert nr 24 i c-moll K 491, uruppförd i en av Mozarts sista abonnemangskonserter i Wien 1786. Konserten rymmer inte bara elegans, utan också mystik och dramatik.

Schweizaren Othmar Schoeck (1886–1957) är kanske mest bekant för sina sångcykler och operor, men skrev även instrumentalmusik. Hans opus 1, den smeksamma och dansanta Serenad för liten orkester, blev till när Schoeck studerade för Friedrich Hegar vid Zürich-konservatoriet och uruppfördes 1907 av konservatoriets orkester. Ett gesällprov, som förebådar ett moget mästerskap.

Felix Mendelssohn (1809–1847) var redan som tonåring en erfaren tonsättare och dirigent. Mendelssohn skrev 15 år gammal sin Symfoni nr 1 op 11 till sin storasyster Fanny och uruppförde den på hennes 19-årsdag. Än hade kanske inte Mendelssohns tonspråk utvecklats i sin fulla originalitet, influenserna från Beethoven är tydliga, men nog är denna dramatiska symfoni skriven av en tonåring med en osedvanlig musikalisk mognad.

På pulten återfinns Roberto Gonzáles-Monjas.

REPERTOAR

Othmar Schoeck: Serenad, op. 1
Wolfgang Amadeus Mozart: Pianokonsert nr. 24 i C- moll K.491
Felix Mendelssohn: Symfoni nr. 1, op. 11

Konsertlängd ca 2 timmar inklusive paus.

MEDVERKANDE

Yeol Eum Son piano
Roberto González-Monjas dirigent
Dalasinfoniettan

ENTRÉ

230 kr (250 kr vid dörren), 120 kr stud./ungdom t.o.m 26 år. Förköp via Visit Dalarna eller dalasinfoniettan.se

Köp biljetter

Kristinehallen – Tillgänglighet

Lämplig för allergiker.
Lämplig för rullstol med ledsagare.
Lämplig för hörselskadade. Hörslinga finns.

Handikapptoaletten nås via en tung dörr som öppnas manuellt. Ledarhund tillåts. Kan inte erbjuda ledsagning eller personlig assistans.

 

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 10/10/2019
Tid:19:00 –21:00

Plats
Kristinehallen

Typ av evenemang