Dalasolist

Dalasolist


Lördag 19 oktober kl 15.00 Kristinehallen, Falun

Att som kompositionselev få sitt verk framfört av en professionell orkester är få förunnat och inte många unga musiker får möjlighet att vara solist med en orkester som Dalasinfoniettan. Det är vad Dalasolist handlar om. Tävlingen är ett samarbete mellan Musik i Dalarna och Musikkonservatoriet Falun och den är helt unik i sitt slag.

För femte året i rad ger vi konserten Dalasolist, där vi får möta årets vinnare av tävlingen med samma namn. Solistpriset gick år 2019 till klarinettisten Ebba Eriksson. Dalasolists kompositionspris gick till Casper Wikström, född 2001, och hans verk Stjärnenatt med jurys motivering ”ett väl sammanhållet verk, som med sin fina form och lyriska instrumentering skapar en vacker atmosfär”.

Ebba Eriksson, född 1999, studerar HMU vid Musikkonservatoriet i Falun och börjar Musikhögskolan i Malmö till hösten. Hon har gått från klarhet till klarhet genom att först vinna Musica Akustica, till att nu även ta hem Dalasolist. Hon säger:

– Att få äran att vinna Dalasolist är bara helt galet. Det var en otroligt jämn final och jag känner mig så lyckligt lottad att få gå i samma skola och dessutom vara med i samma tävling som de andra finalisterna. Det känns lite nostalgiskt att få stå på scen med Dalasinfoniettan igen, och det känns lite som att jag är tillbaka där det började. Musica Akustika var ändå det som fick mig att börja föreställa mig en framtid inom musiken.

Om musiken Ebba ska framföra säger hon:

– Webers concertino är standardrepertoar för klarinett och är även obligatoriskt sökningsstycke för alla kandidatutbildningar på åtminstone de svenska musikhögskolorna. Så jag har spelat det en hel del (har haft samma noter i ca tre år, med anteckningar från mer än fem olika lärare). Men jag har aldrig spelat den med symfoniorkester, så det ser jag fram emot. Det är väldigt mycket musik och karaktär som ska få plats på 10 minuter vilket både är en utmaning, men också det som gör stycket spännande och roligt att spela, trots att jag spelat den så mycket.

På pulten står Anton Holmer som på kort tid gjort avtryck på den svenska musikscenen som en av landets mest framstående unga dirigenter som hunnit med att tävla i världens mest prestigefyllda dirigenttävlingar. Dalasolist innebär Holmers debut med Dalasinfoniettan. Han är en passionerad hantverkare och en stolt tillverkare av sina egna dirigentpinnar.

REPERTOAR

Casper Wikström: Stjärnenatt
Carl Maria von Weber: Concertino för klarinett i Ess-dur, op. 26
Felix Mendelssohn: Symfoni nr. 4, op. 90

Konsertlängd ca 2 timmar inklusive paus.

MEDVERKANDE

Ebba Eriksson klarinett
Anton Holmer dirigent
Dalasinfoniettan

FRI ENTRÉ

Kristinehallen – Tillgänglighet

Lämplig för allergiker.
Lämplig för rullstol med ledsagare.
Lämplig för hörselskadade. Hörslinga finns.

Handikapptoaletten nås via en tung dörr som öppnas manuellt. Ledarhund tillåts. Kan inte erbjuda ledsagning eller personlig assistans.

 

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 19/10/2019
Tid:15:00 –17:00

Plats
Kristinehallen

Typ av evenemang