Bauer 1918

Bauer 1918


Lördag 16 maj kl 15.00 Kristinehallen, Falun

hjartaKonserten ingår i vår abonnemangsserie. Klicka här för att läsa mer om abonnemanget.

Till 100-årsminnet av ångaren Brahes förlisning på Vättern 20 november 1918, då konstnären John Bauer och hans familj fanns med bland de omkomna, beställde Smålands Musik och Teater en komposition av Jonas Valfridsson (f. 1980). Resultatet blev John Bauer svit 1918, som uruppfördes av Jönköpings Sinfonietta under ledning av deras chefdirigent Christian von Gehren. Även i denna konsert är det von Gehren som håller i taktpinnen. Medverkar gör även Dalasinfoniettans kör.

I en stor intervju i STIM-magasinet #4 berättar Valfridsson att gitarren han i pojkrummet spelat hårdrock på till Metallicas ”Black Album” senare fick läggas åt sidan till förmån för notblocket. Det var filmer som Star Wars och A Nightmare Before Christmas som väckt en intensiv nyfikenhet för konstmusik. Senare upptäckte han att i stort sett all konstmusik han beundrade var inspirerade av två av 1900-talets mest betydande kompositörer, Stravinskij och Ravel. Musiken gjorde Valfridsson, som han själv säger, helt såld.

Som tonsättare har Valfridsson framförallt blivit uppmärksammad för sin minutiöst utarbetade klangbehandling och nyskapande arrangemang inom orkestermusiken. Han har själv sagt att han ”…har som ambition att använda sig av modernistiska landvinningar inom speltekniker och formbehandlingar utan att ge avkall på det lidelsefulla uttrycket eller det organiska musikaliska flödet”.

Valfridsson har haft stora framgångar med sina orkesterverk i en rad prestigefyllda tonsättartävlingar. 2007 fick han ta emot tredje pris i Toru Takemitsu Composition Award för orkesterverket In Killing Fields Sweet Butterfly Ascend, som uruppfördes av Tokyo Symphony Orchestra. 2009 vann han Uppsala Composition Award med orkesterverket The Only Thing That You Keep Changing Is Your Name (som stod på repertoaren under säsongens höstöppning), och 2014 Anne-Sophie Mutter Fund/Norrköpings Symfoniorkesters kompositionstävling med
A Sudden Recollection: Le Jardin des Plantes.

Jonas Valfridsson har också komponerat en rad kammarmusikverk som framförts runt om i världen. I dessa sammanhang jobbar han gärna med kammarensemble i kombination med live-elektronik, och låter elektroniken inspirera till nya instrumentala klanger.

REPERTOAR

Jonas Valfridsson: John Bauer svit 1918
Fler verk tillkommer

Konsertlängd ca 2 timmar inklusive paus.

MEDVERKANDE

Christian von Gehren dirigent
Dalasinfoniettans kör
Dalasinfoniettan

ENTRÉ

230 kr (250 kr vid dörren), 120 kr stud./ungdom t.o.m 26 år. Förköp via Visit Dalarna eller dalasinfoniettan.se

Köp biljetter

Kristinehallen – Tillgänglighet

Lämplig för allergiker.
Lämplig för rullstol med ledsagare.
Lämplig för hörselskadade. Hörslinga finns.

Handikapptoaletten nås via en tung dörr som öppnas manuellt. Ledarhund tillåts. Kan inte erbjuda ledsagning eller personlig assistans.

 

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 16/05/2020
Tid:15:00 –17:00

Plats
Kristinehallen

Typ av evenemang