Accordia

Accordia


Lördag 1 februari kl 15.00 Kristinehallen, Falun

hjartaKonserten ingår i vår abonnemangsserie. Klicka här för att läsa mer om abonnemanget.

Tjecken Václav Trojan (1907–1983) är mest känd som kompositör av filmmusik, men på hans verklista finns både kammarmusik, körverk och kompositioner för orkester. Han räknas till den neo-klassicistiska traditionen, och tog starka intryck av hemlandets folkmusik. I Pohádky, eller Fairytales som verket brukar kallas utanför Tjeckiens gränser, har Trojan använt ackordeon som soloinstrument. Skillnaden mot ett vanligt dragspel ligger i vänsterhandens knappar, som på dragspelet frambringar färdiga ackord. På ackordeon ger däremot varje knapp endast en ton, vilket möjliggör melodispel även med vänster hand. 

Den ukrainska ackordeonisten Irina Serotyuk (f. 1988) flyttade för några år sedan till Sverige, för att fortsätta sina studier för Anita Agnas vid Kungliga Musikhögskolan. Hennes repertoar sträcker sig från Bach i transkription över samtida kompositörer som Andrea Tarrodi till ukrainsk folkmusik och Astor Piazzolla. Tillsammans med klarinettisten Magnus Holmander har hon gjort en Sverigeturné av det mer ambitiösa slaget, och spelat i både ombonade konsertsalar och dragiga föreningshus. 

Den franska dirigenten Claire Levacher studerade som utbildad pianist dirigering i Michigan, Wien och Paris. Hon är en välsedd gäst på dirigentpulten i många operahus och konsertsalar världen över.

Jonas Valfridsson (f. 1980) kommenterar:
A Spark in the Deep Dark är ett kort ”extranummer” jag skrev i slutet på 00-talet. Idén kom faktiskt från en dykupplevelse jag hade i stora barriärrevet under nattetid. Jag minns att jag flaxade runt nere i mörkret med min lykta och inte såg någonting alls förrän jag stannade upp och höll mig helt still – då började omgivningen röra på sig.

Konserten bjuder också på dubbelt Maurice Ravel (1875–1937) i två av hans mest älskade verk som båda ursprungligen skrevs för piano. År 1911 orkesterade Ravel Ma mère l’Oye och det är denna version som oftast spelas. Senare samma år blev verket också till en balett. År 1919 instrumenterade Ravel alla de sex satserna i Le Tombeau de Couperin för orkester med undantag av nr 2 och 6 där varje sats i tillägnades en avliden vän.

REPERTOAR

Maurice Ravel: Le Tombeau de Couperin    
Václav Trojan: Fairytales
Jonas Valfridsson: A Spark in the Deep Dark  
Maurice Ravel: Ma Mère l’Oye

Konsertlängd ca 2 timmar inklusive paus.

MEDVERKANDE

Irina Serotyuk ackordeon
Claire Levacher dirigent
Dalasinfoniettan

ENTRÉ

230 kr (250 kr vid dörren), 120 kr stud./ungdom t.o.m 26 år. Förköp via Visit Dalarna eller dalasinfoniettan.se

Köp biljetter

Kristinehallen – Tillgänglighet

Lämplig för allergiker.
Lämplig för rullstol med ledsagare.
Lämplig för hörselskadade. Hörslinga finns.

Handikapptoaletten nås via en tung dörr som öppnas manuellt. Ledarhund tillåts. Kan inte erbjuda ledsagning eller personlig assistans.

 

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 01/02/2020
Tid:15:00 –17:00

Plats
Kristinehallen

Typ av evenemang