Vinnare av regionfinalen i Dalarnas län 2017 - Norr Rå!

Musik Direkt startade i Sverige 1986 och finns idag i hela Sverige. En vinnare utses vid varje regionfinal som går vidare till Imagine Sweden Riksfinal som varje år äger rum i maj. Flera svenska musiknamn började sin bana som vinnare av Musik Direkt. Som exempel kan nämnas Malena Ernman, Timo Räisänen, Abalone Dots, Laleh, José González, The Cardigans, Erik Grönvall och Amanda Jenssen. Sabaton, som kommer från Falun vann Musik Direkt 2001. Vi vet alla vad som hänt efter det – världsturnéer, ett 10-tal studioalbum, Rockbjörnenvinnare 2013 och skapare av festivalen ”Sabaton Open Air”.

Musik Direkt är Sveriges bredaste musiktävling för alla mellan 13 och 21 år. Det spelar ingen roll vilken stil du har, alla får vara med! Det här är ett ställe där alla unga som gillar musik kan utveckla sitt eget skapande. Det kostar inget att vara med i Musik Direkt. Allt är gratis!

Musik Direkt är en inkluderande musikalisk mötesplats med en kompetent och konstruktiv jury. Vi jobbar med att det ska vara utvecklande, roligt, lärorikt och minnesvärt att vara med i Musik Direkt.

Regionfinalen ägde år 2017 rum söndagen den 19 mars på Cozmoz i Borlänge. Konferencier och workshopledare var Anders Wendin aka Moneybrother.

Mellan 2015 och 2018 genomgår Musik Direkt en förvandling; vi går från nationella Musik Direkt till internationella Imagine Sweden. Länder som idag är med i Imagine är Frankrike, Belgien, Kroatien, Rumänien, Norge, Sverige, Zimbabwe, Malawi och Brasilien.

Välkommen att vara med i Imagine Sweden du också, vi öppnar anmälan i november!

Glöm inte att gilla ‘Musik Direkt Dalarnas län’ på Facebook och följ oss på Instagram!

Har du frågor om Musik Direkt kan du ringa eller e-maila till: Gustaf Bäckström Elmelid 023-77 40 59 gustaf.elmelid@musikidalarna.se

BLUNDA FRÅN DALARNA – VINNARE AV IMAGINE SWEDEN RIKSFINAL 2016

Blunda spelar liveFoto: Hanna Ferm, hanna.ferm@gmail.com

Det räckte hela vägen fram för Dalarnas bidrag folk-jazzgruppen Blunda. Lördagen 7 maj kammade de hem segern i riksfinalen av Musik Direkt; Imagine Sweden Riksfinal i Uddevalla. Under stående ovationer fick Gabriel Nyberg, Jerker Hans-Ers, Simon Zakrisson och Erik Axner ta emot det fina priset som innebär att de 2017 får representera Sverige i Imagine International Finals där övriga vinnare från Imagine-länderna tävlar. Som bonuspris får de även under ett års tid coachning via Brewhouse i Göteborg, som bl a har inkubatorverksamhet och talangutveckling. Den helt eniga juryns motivering löd: ”En stark, kreativ kraft som väver samman olika kulturer och kommunicerar på ett plan vi inte kan förklara. Det är närvarande, lyhört och nyskapande. Lyssna. Blunda.”

The Tape från Imagine Sweden Riksfinal 2015 i lila scenljusThe Tape

I andra länder har man länge tittat på Musik Direkt som en framgångssaga när det kommer till att jobba med musik och unga. Idag finns den internationella motsvarigheten Imagine Festival. Imagine Festival finns i Belgien, Kroatien, Frankrike, Brasilien, Malawi, Norge, Slovenien och Zimbabwe.

Organisationen bakom både Musik Direkt och Imagine Festival är JMI – Jeunesses Musicales International, en organisation som bildades 1945 under Andra världskriget med målet att ’förena ungdomar i hela Europa med hjälp av musik’.

Just nu pågår ett spännande arbete med att förvandla Musik Direkt till Imagine Sweden – på så sätt blir vi en ännu större del av ett internationellt samarbete och en världsomspännande musiktävlingsapparat. I och med detta kommer dörrar öppnas som innebär internationella deltagarutbyten och fler internationella möjligheter. 2018 kommer vi att vara Imagine Sweden istället!

Trio Cyan tackar publiken vid Imagine Sweden Riksfinal 2015Trio Cyan

Dalavinnarna Trio Cyan trea i Imagine Sweden Musik Direkt Riksfinal 2015 – åker till Belgien

Vinnarna av Imagine Sweden Musik Direkts Dalafinal 2015, Trio Cyan, spelade till sig en tredje plats på Riksfinalen i Kristianstad tidigare i vår. Trion som består av Alexander Dellerhagen (saxofon), Patrik Nyström (piano) och Jonas Brodin (trummor) får som pris åka och gästspela på Imagine Belgium i Bryssel 24 – 28 juni.

http://www.imaginesweden.se
www.musikdirekt.se