Aghakhani

Aghakhani


Lördag 21 oktober 15.00 Kristinehallen, Falun

hjarta

Konserten ingår i vår abonnemangsserie. Klicka här för att läsa mer om abonnemanget.

”OMTUMLANDE KLANGER & DANSANT DIRIGENT”
– kultursidan.nu

Nazanin Aghakhani, den första kvinnliga dirigent som fått dirigera en orkester i Iran, är verkligen något alldeles extra. Hon är en dirigent med moderna angreppsätt och en förkärlek till den nyskrivna musiken. Genom Nazanin skapas toner i vackra och modiga sammanhang, och hon samarbetar gärna med tonsättare, både som pianist och dirigent.

Nazanin växte upp i Wien och bär med sig både persisk och rysk kultur. Hon startade sin musikaliska resa som en talangfull pianist och utbildningen till dirigent påbörjades i Wien, en utbildning som via Stockholm tog henne till Sibelius Akademin i Helsingfors. Där avslutade hon sina studier 2008 för att börja fylla världen med sitt sätt att dirigera musik.

Nazanin kan beskrivas som en pionjär på flera sätt. Inte enbart har hon ritat om kartan för kvinnliga dirigenter världen över, hon har också blivit vida känd för sitt moderna angreppssätt beträffande klassisk och samtida musik och mötet dem emellan. Aghakhani arbetar gärna med moderna tonsättare, till exempel Manfred Trojahn och hans opera ”Limonen aus Sizilien”. Efter sin debut med Stockholms Kungliga Filharmoniska Orkester i april 2017 arbetar hon med flera framstående solister, som exempelvis slagverkaren Evelyn Glennie. Aghakhani har också blivit hyllad av den finska tidningen Helsingin Sanomat efter premiären av operan ”Fatal Lessons” skriven av Ville Raasakka.

Nazanin kommer under hösten att leda en konsert där Sven-David Sandströms flöjtkonsert ska framföras av ingen mindre än Sara Hammarström, en konsert som Musik i Dalarna sambeställt med andra orkestrar.

Gör er själva en stor tjänst och lyssna till en dirigent som med precision hanterar musiken på ett passionerat sätt!


Sergej Prokofjev Summer Day op. 65
Sven-David Sandström Konsert för flöjt och orkester nr. 2
Joseph Haydn Symfoni nr 101

Konsertens längd: ca 2 timmar inklusive paus

Sara Hammarström flöjt
Nazanin Aghakhani dirigent
Dalasinfoniettan

Köp biljetter

Kristinehallen – Tillgänglighet

Lämplig för allergiker.
Lämplig för rullstol med ledsagare.
Lämplig för hörselskadade. Hörslinga finns.

Handikapptoaletten nås via en tung dörr som öppnas manuellt. Ledarhund tillåts. Kan inte erbjuda ledsagning eller personlig assistans.

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 21/10/2017
Tid:15:00 –17:00

Plats
Kristinehallen

Typ av evenemang